Suomalaisia nykytaiteilijoita

Suomi on täynnä taiteilijalahjakkuuksia ja alla esittelemme lyhyesti muutaman artistin, jotka kuuluvat erottamattomana osana maamme taiteilijakaartiin.

Reija Meriläinen

Meriläinen on Helsingissä asustava vuonna – 87 syntynyt nykytaiteilija, hän työskentelee veistosten, liikkuvan kuvan sekä digitaalisen ja fyysisen yhdistävän taiteen parissa. Reija Meriläinen on videopeli-installaatio teoksellaan nimeltä Survivor, yksi ARS17 – näyttelyyn osallistuvista suomalaistaiteilijoista.

 

Juha van Ingen

On vuonna 1963 syntynyt pitkän linjan nykytaiteilija, hän on osallistunut kansainvälisiin näyttelyihin, festivaaleihin ja elokuvanäytöksiin jo melkein parinkymmenen vuoden ajan. Juha van Ingenin taide keskittyy pääasiassa videotaiteeseen. Myös Juha van Ingenin ASLAP – teoksen voi bongata ARS17 – näyttelystä.

Jaakko Pallasvuo

Pallasvuo on syntynyt vuonna 1987, hän on yksi tunnetuimpia suomalaisia internet-sukupolven taiteilijoita. Pallasvuon luomat videoesseet rakentuvat verkossa kasvavan identiteetin ja sen esittämisen ympärille. Pallasvuon teokset soveltuvat täydelliset vuoden 2017 ARS- näyttelyyn, jonka teemana on digitaalinen murros.

Tuomo Rainio

Suomalaisen Tuomo Rainion teos Nimetön (gravitaatioaallot) on nähtävillä verkossa ARS17+ Online – sivustolla. Teos perustuu Albert Einsteinin painovoima – aalto teoriaan, jonka olemassaolo todistettiin vuonna 2016 ja Rainio on käyttänyt tästä saatua tutkimusdataa teoksensa luomiseen. Hän on valmistunut maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2011.

Eija-Liisa Ahtila

Ahtila syntyi vuonna 1959 Hämeenlinnassa ja teki debyyttinsä Helsingissä vuonna 1986. Ahtila on saanut lukuisia kotimaisia sekä ulkomaalaisia taidepalkintoja ja apurahoja.

Eija-Liisa Ahtila on Suomen kaikkien aikojen nuorin taiteen akateemikko, nimityksen hän sai vuonna 2009. Hän on valokuvaaja, videotaiteilija sekä ohjaaja.

Eija-Liisa Ahtila on valittu myös vuoden 2018 Sydneyn biennaaliin, Sydneyn biennaali on yksi Aasian ja Tyynenmeren alueen tärkeimmistä taidetapahtumista.

Riitta Nelimarkka

Nelimarkka on vuonna-48 syntynyt suomalainen kuvataitelija ja animaatio-ohjaaja, sekä kirjailija. Nelimarkalla on laaja tuotanto ja hänellä on ollut kymmeniä näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Riitta Nelimarkalla on ollut pysyvä näyttely Loviisassa vuodesta 1998 lähtien.

Nelimarkka on ansainnut töistään lukuisia palkintoja sekä useita apurahoja, esimerkiksi kulttuurirahastosta.

Laura Horelli

Horelli syntyi Helsingissä vuonna 1976 mutta asui lapsena vanhempiensa kanssa Keniassa ja sen vuoksi hänen teoksensa oli esillä Afrikka -aiheisessa ARS11 – näyttelyssä, teoksessaan hän palasi lapsuutensa maisemiin. Horelli oli osallisena myös vuoden 2001 ARS-näyttelyssä. Laura Horelli työskentelee tällä hetkellä dokumenttivideon kanssa.

Elina Saloranta

Saloranta on vuonna -68 syntynyt suomalainen nykytaiteilija, pääasiassa hän työskentelee liikkuvan kuvan parissa. Saloranta työskenteli vapaaehtoisena Sambiassa ja kuvautti siellä ollessaan kuvasarjan, josta osia oli myös osallisena vuoden 2011 ARS – näyttelyssä.

Vuonna 2001 hän valmistui The School of the Art Institute of Chicagosta taiteen maisteriksi ja tällä hetkellä hänellä on tohtoriopinnot kesken Kuvataideakatemiassa.

Tellervo Kalleinen

Vuonna 1975 syntynyt nykytaiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä, Kalleisen alaa ovat performanssit, videot sekä tapahtumat. Vuodesta 2003 asti Kalleinen on työskennellyt pääasiassa Oliver Kochta-Kalleisen kanssa.

Vuonna 2004 hänellä oli yksityisnäyttely Kiasmassa ja hän oli yksi ARS06 – taiteilijoista. Tellervo Kalleinen on osallistunut näyttelyihin ympärimaailmaa yhdessä taitelijaparinsa kanssa.

Maaria Wirkkala

Wirkkala oli myös yksi vuoden 2006 – ARS taiteilijoista. Wirkkalan tuotanto vaihtelee pääasiassa kaupunkimaisemien valokuvamaalauksista pieniin esinesommitteluihin. Tilalla, valolla ja ajalla on keskeinen merkitys Wirkkalan teoksissa ja hän on tehnyt useampaan otteeseen yhteistyötä valosuunnittelijoiden kanssa.

Esko Männikkö

On vuonna 1959 syntynyt ja maailmalla menestynyt suomalainen valokuvaaja. Läpimurtonsa Esko Männikkö teki vuonna 1995 kun hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Vuonna 2001 Männikkö oli yksi ARS01-näyttelyyn osallistuneista taiteilijoista.

Kari Vehosalo

Syntyi vuonna 1982 ja Kari Vehosalo on nuorin ehdokas tänä vuonna arvostetun Ars Fennica- palkinnon saajaksi. Palkinto on suomalainen tunnustus korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteesta.

Vuonna 2008 Vehosalo valmistui Lahden ammattikorkeakoulun taideinstituutista kuvataiteilijaksi ja Aalto-yliopiston Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi vuonna 2010.

Perttu Saksa

Vuonna 1977 syntynyt valokuvaaja Perttu Saksa on myös ehdolla Ars Fennica palkinnon saajaksi. Saksa kuvaa myös mainostoimistoille sekä aikakausilehdille taiteellisen työnsä lisäksi. Perttu Saksan teokset käsittelevät useimmiten ihmisen ja eläimen välistä suhdetta.

Camilla Vuorenmaa

Vuonna 2005 kuvataideakatemiasta valmistunut 38-vuotias Vuorenmaa on suomalainen kuvataiteilija, joka on viime vuosina käyttänyt puun kaivertamista ja maalaamista työssään, puuta hän on työstänyt vuodesta 2010. Camilla Vuorenmaa voitti vuonna 2015 Suomen taideakatemian palkinnon.

Jani Ruscica

Vuonna 1978 syntynyt suomalais-sisilialainen kuvataitelija Ruscica vietti lapsuutensa Italiassa, opiskeli kuvataidelukiossa Savonlinnassa ja valmistui Lontoon Chelsea College of Art and Designista kuvataiteen kandidaatiksi sekä Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi.

Tällä hetkellä hän asustaa sekä työskentelee Helsingissä. Ruscican teoksia voi löytää useista museoista, kuten Centre Pompidousta Pariisista ja Helsingin Kiasmasta.

Tuomas A. Laitinen

Laitinen on syntynyt vuonna 1971 monimediainen kuvataiteilija, joka valmistui kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Hän käyttää teoksissaan esimerkiksi videoita, ääntä, valolaatikoita ja neonvaloja sekä käsittelee sosiaalisia todellisuuksia, olosuhteita ja tiloaja suhteessa yksilöön. Laitinen on videoinstallaatio teoksellaan ”Receptor” yksi vuoden 2017 ARS -näyttelyyn osallistuvista taiteilijoista.

Nestori Syrjälä

Vuonna 1983 syntynyt Nestori Syrjälä on opiskellut Tukholman kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa ja kuvataideakatemiassa. Syrjälän taide on keskittynyt pääasiassa ekologisiin kriiseihin sekä vaihtoehtoisiin tulevaisuuden näkyviin.

Anna Tuori

Tuori on 41-vuotias suomalainen palkittu kuvataiteilija, jonka teoksissa on vahva vastakkainasettelu kauneuden ja pelottavuuden välillä. Hänet valittiin vuonna 2011 nuoreksi taiteilijaksi ja hän oli ARS Fennica ehdokkaana vuonna 2006. Anna Tuorilla on ollut lukuisia yksityisiä näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, sekä hän on osallistunut lukusiin ryhmänäyttelyihin.